massagetherapie

Sportmassage heeft voor iedereen voordelen, dus niet alleen voor sporters. Door massage worden afvalstoffen uit de spieren verwijderd, die kramp en pijn (kunnen) veroorzaken. Tevens werkt massage vochtafdrijvend en worden doorbloeding en stofwisseling positief beïnvloed. Sportmassage dient ook ter preventie van blessures. Men onderscheid activerende en ontspannende massage.

Activerende massage

Hierbij worden de spieren voorbereid op de komende inspanning. De spieren krijgen hiermee een goede doorbloeding die op zijn hoogtepunt is ongeveer 20 minuten ná de massage. Een activerende/stimulerende massage kan daarom het beste een half uur voor de wedstrijd of warming up gegeven worden. De massagehandgrepen zijn kort en krachtig, er word in een hoog tempo gewerkt. Het accent ligt op de te belasten spiergroepen, dus het is geen volledige lichaamsmassage.

Ontspannende massage

Na lichamelijke inspanning, na een drukke dag of gewoon om jezelf een keer lekker te laten verwennen, is een ontspanningsmassage een goede mogelijkheid. Vastzittende spieren worden weer soepel ,verklevingen in de spier komen los, pijn word minder of verdwijnt en de spieren kunnen beter zuurstof en voedingsstoffen opnemen Ontspanningsmassage verloopt in rustig tempo , het accent ligt op ont-spannen. Een complete massage van het hele lichaam begint bij de voeten en eindigt bij het hoofd (inclusief armen/benen/handen/voeten) en is mogelijk binnen een uur, alhoewel iets minder uitgebreid dan in een volledige ontspannende 90-minuten behandeling.

Spatadermassage (Jom-therapie)

Een sportmasseur genoemd Jom Lammers ontdekte circa zeventien jaar geleden (tijdens het masseren van zwangere sportvrouwen), dat hun spataderklachten afnamen na massage. Hieruit heeft zich de spatadermassage of Jom-therapie ontwikkeld, een (stevige) massage van de benen gekoppeld aan oefeningen. Door het stuwen (terugstromen) van het bloed in de aderen van de benen kunnen klachten ontstaan als jeuk, pijn, branden en onrustige benen. De wekelijkse massage samen met dagelijkse oefeningen zorgen voor een goede bloedcirculatie, zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. De klachten zullen uiteindelijk afnemen/verdwijnen. Iedereen die last heeft van spataderen kan deze behandeling ondergaan. Maar vooral zwangere vrouwen hebben er veel baat bij. Als ze vroegtijdig (vanaf de 20de zwangerschapsweek) met de therapie beginnen zullen na de bevalling spataderen (afhankelijk van de mate waarin ze al aanwezig waren) nagenoeg verdwenen zijn.